Ünnepek, hagyományok, befolyások

Ma van a téli napforduló – az a nap, amikor az egész évben a leghosszabb az éjszaka, legalábbis itt az északi hemiszférában. Szerte a világon, évezredek óta ünnepel ezen a napon az emberiség, tiszteletüket teszik különböző istenségek előtt, rituálékat tartanak a hideg, a rossz szellemek, a sötétben rejlő veszélyek elűzésére, elkerülésére.

Kettős ünnep ez – az elmúlt félévben egyre csak hosszabbodtak az éjszakák, ezzel gyakran a vállunkra nehezedő terhek is egyre nehezebbek lettek. Előttünk áll viszont az év második fele, a nappalok fognak hosszabbodni, és ahogy a sötétség összemegy, teret ad az újévi megújulásnak és az ezzel kapcsolatos fogadalmaknak.

Tudtad, hogy az újévi fogadalmaknak is kb. 4000 éves történelme van? A babilóniaiakról van először feljegyzésünk, ők mondjuk kicsit később, március közepén ünnepelték az új évet, de már ők is tettek fogadalmat arra vonatkozólag, hogy miként szeretnének a következő évben önmaguk legjobb verziója lenni. Ez a törekvés elég mélyen gyökeredzik az emberiségben, az már más kérdés, hogy a jelenlegi társadalmunkban miként jelenik ez meg, és mennyire fenntartható.

Van még egy dolog, ami évezredek óta utazik velünk, jelen van minden jelentős életszakaszunkban, ünnepeinkben, mérföldköveinknél: ez az étkezés. Bármilyen messze olvasol vissza az emberiség történelmében, az étkezéssel kapcsolatos hagyományok mindig jelen vannak, mióta ember az ember, az étkezés soha nem volt kizárólagosan tápanyagforrás, mindig társult mellé ünneplés, hálaadás, és egyéb rítusok.

Mindezek fényében teljesen érthető, hogy a modernkori ember életében is fontos állomás a karácsony és az újév – őseink nyomdokát követjük, amikor ezeket többek között evéssel ünnepeljük, és amikor önreflexióval, célkitűzéssel fejezzük be az évet.

A további tartalom megtekintéséhez be kell jelentkeznie. Kérjük . Még nem előfizető? Csatlakozzon hozzánk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.