Ne gondolj a rózsaszín elefántra!

Mire gondolsz most? Hár persze, hogy a rózsaszín elefántra. Ha nagyon le akarom egyszerűsíteni, ez történik a tiltott ételekkel is.

Egy 2007-es kísérletben egy csapat kisgyerek a következő feladatot kapta: A sárga M&Msből bármennyit ehetnek, a piros M&Ms viszont tiltott. Mit gondoltok, melyik M&Ms volt a népszerűbb? Persze, hogy a piros.

Ültessük ezt át felnőtt diétás nyelvezetbe: Kenyeret tilos enni, de zöldségből bármennyit ehetsz. Persze, hogy a kenyeret fogod kívánni… Eszed szorgalmasan a zöldséget, talán még ízlik is, de a kenyérről egyre inkább úgy fantáziálsz, mintha valami csodatévő étek lenne. Aztán egy szép napon betérsz egy pékségbe, frissen illatozó péksütik közé, és mire észbe kapsz, már meg is ettél fél kiló kenyeret.

Ezzel úgymond bebizonyosodott, hogy igen, valóban szükség van a szabályokra, hiszen ha nem tartom magam hozzájuk, kontroll nélkül fogok zabálni! Ezentúl rá se nézek a kenyérfélékre!és kezdődik újra a körforgás.

Ezért olyan fontos, hogy egyik ételre se gondolj tiltott gyümölcsként, amiből ha eszel, valamiféle bűnt követsz el. Ez nem azt jelenti, hogy minden ételt kontroll nélkül lehet vagy kell enni, de ha tiltásokkal szabályozzuk a bevitelt, akkor hogyan adhatnánk teret a belülről érkező jelzéseknek? Az étkezéssel kapcsolatos tiltások leginkább fixációt és túlfogyasztást eredményeznek, ezt mutatják a kutatások, és az én tapasztalataim is.

You need to be logged in to view the rest of the content. Kérlek . Nem vagy még felhasználó? Csatlakozz hozzánk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.